Η εποχική συναισθηματική διαταραχή είναι μια διαταραχή του συναισθήματος που αποτελεί υποκατηγορία της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής, με άλλα λόγια αποτελεί ένα είδος κατάθλιψης. Χαρακτηρίζεται από θλίψη, μειωμένη άντληση ευχαρίστησης από δραστηριότητες, διαταραχές ύπνου, κεφαλαλγίες, μυοσκελετικά άλγη, ευερεθιστότητα, διακυμάνσεις του συναισθήματος, ευσυγκινησία, αυξημένη ή μειωμένη λήψη τροφής, με αποτέλεσμα αυξομειώσεις του σωματικού βάρους, μελαγχολική διάθεση, μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, καθώς και διαταραχές συγκέντρωσης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα συμπτώματα εμφανίζονται σε συγκεκριμένη φάση του έτους, συνήθως την άνοιξη ή το φθινόπωρο, με πλήρη υποχώρηση κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους.
Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση αυτής της διαταραχής, είναι το θετικό οικογενειακό ιστορικό, το γυναικείο φύλο, η κατοικία σε περιοχές με μεγαλύτερη διάρκεια νύχτας (Σκανδιναβικές περιοχές), καθώς και η νεαρή ηλικία (έναρξη σημειώνεται μεταξύ 18 και 30 ετών).
Για να είμαστε σίγουροι ότι πρόκειται για εποχική συναισθηματική διαταραχή, πρέπει να περιμένουμε να διαπιστωθεί η πλήρης ύφεση των συμπτωμάτων στις υπόλοιπες φάσεις του έτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εποχική συναισθηματική διαταραχή συνδέεται στενά με την προεμμηνορρυσιακή δυσφορική διαταραχή, για την οποία θα μιλήσουμε σε άλλο άρθρο. Η θεραπεία της εποχική συναισθηματικής διαταραχής είναι η φωτοθεραπεία, δηλαδή η περιοδική έκθεση σε ειδική ψυχιατρική λάμπα για 30 λεπτά, με συγκεκριμένες προδιαγραφές λάμψης. Συνήθως απαιτούνται 15 συνεδρίες ανά εξάμηνο. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να αποφευχθεί η ανάγκη για λήψη φαρμακευτικής αγωγής.